Josefin Lindgren

Saffransbullar
Idag blev det en kort dag på skolan eftersom vi endast hade redovisning. Därefter passade jag på att fara förbi ICA på vägen hem och handla lite ingredienser inför bland annat Saffransbullar som jag även hann baka idag och ingredienser till något Julbröd som jag har tänkt att baka framöver. 
 
Dom här Saffransbullarna är farligt goda! Jag har använt mig av samma recept i ca. tre år men jag tror inte att det gör sån himla skillnade vilket recept man använder - bara man inte använder alltför mycket mjöl så att de blir torra. Det här receptet innehåller både kvarg och ägg vilket gör dom extra krämiga, enligt mig i alla fall. De är perfekt till adventsfika eller till Lucia! 
Jag använder alltid äkta smör i fyllningen i bullarna, och kom ihåg att inte snåla på fyllningen! bred ut vaniljkrämen på hela den utkavlade degen, lämna inte en fläck orörd! 
 
 
Saffransbullar: 
  • 150g smör 
  • 1 paket jäst för söta degar
  • 2 kuvär saffran (1g) 
  • 5 dl mjölk (gärna 3%)
  • 250g kvarg
  • 1 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt 
  • 15-16 dl vetemjöl
Vaniljfyllning: 
  • 200g smör 
  • 1,5 dl socker
  • 5 msk vaniljsocker
Garnering :
  • 1 uppvispat ägg 
  • pärlsocker 
  1. Smula jästen i en bunke. 
  2. Smält smör, tillsätt saffran och mjölk och värm till 37 grader, fingervarmt. 
  3. Lös upp jästen med en del av degspadet, häll sedan i resten av spadet och tillsätt socker, kvarg, salt och ägg. 
  4. arbeta in nästa allt mjöl, lite i taget. Om du som jag gör degen för hand och inte med maskin så ser man när degen börjar ta sig och lossna en aning från kanterna. Det gör inget om degen skulle vara lite lös, man kan arbeta in mer mjöl senare om det behövs.
  5. Låt jäsa under handduk i 40 min. Under tiden rör du ihop vaniljkrämen och lägger fram plåtar med bullformar. 
  6. Knåda degen på mjölat bord, tillsätt mjöl om den är kladdig och fastnar i underlaget. Dela degen i två delar, kavla ut fyll hela degen med vanlijkrämen innan du rullar ihop den igen och skär ca. 2-3cm tjocka skivor och lägg dessa i bullformarna. 
  7. Låt jäsa ytterligare 30 min och sätt ugnen på 250 grader, innan du penslar dem och häller på pärlsocker. 
  8. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min.